26 HAZİRAN UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE GÜNÜ
29 Haziran 2018

26 HAZİRAN DÜNYA UYUŞTURUCU KULLANIMI VE KAÇAKÇILIĞI İLE MÜCADELE GÜNÜ

Birleşmiş Milletler’in 1987 yılında almış olduğu bir kararla 26 Haziran’da dünyada Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü olarak kutlanmaktadır. Uyuşturucu ile Mücadele Günü’nün ilan edilmesi, dünya topluluğunun dikkatinin uyuşturucu sorununa çekilmesini ve tüm halkın uyuşturucu ile mücadele için birleştirilmesini hedeflemektedir.

Bağımlılık; bir maddenin ruhsal, fiziksel ya da sosyal sorunlara yol açmasına rağmen alımına devam edilmesi, bırakma isteğine rağmen bırakılamaması ve maddeyi alma isteğinin durdurulamamasıdır. Daha ayrıntılı tanımlamak gerekirse madde bağımlılığı; olumsuz sonuçlarına karşın madde alımının durdurulamadığı, maddeyi sağlamak-kullanmak, etkilerinden kurtulmak için çok zaman harcanması, bu nedenle sosyal aktivitelerin bırakıldığı, kişilerarası sorunların yaşandığı, bireyin kendisinden beklenen sorumlulukları alamamasına neden olan, fiziksel veya psikolojik problemlere neden olmasına rağmen madde alımının devam ettiği, madde alınmadığında kişilerde yoksunluk belirtilerinin yaşandığı, alınan madde miktarının giderek arttığı bir durumdur. Bağımlılık kronik bir beyin hastalığıdır. Bağımlılık hipertansiyon, şeker hastalığı gibi uzun süreli tedavi gerektirir ve tedaviyi bırakmak tekrarlara neden olabilir. Bu nedenle hayat boyu maddeden uzak durmak, mutlaka tedavi ve destek almak gereklidir. Herkes bağımlı olabilir. Bağımlılık üzerinde etkili çok sayıda faktör vardır. Kişinin genetik yapısı, cinsiyeti, var olan ruhsal hastalıkları, dürtüsellik ve yenilik arama gibi kişilik özellikleri, yaşadığı çevre, kaotik ev ortamı, ailede ebeveynlerin madde kullanımı olması, uygun ebeveyn denetiminin eksikliği, çocukluk çağında olumsuz yaşantılar, arkadaşların etkisi, maddeyi erken yaşta kullanmaya başlamak, maddenin kendisine bağlı özellikler bağımlılığın gelişimini etkilerler. Uyuşturucu madde alımını kontrol edebileceği, başkaları bağımlı olsa da kişinin kendisinin bağımlı olmayacağı, iradenin gücü ile bu durumun kontrol edilebileceği gibi inanışlar aslında bireyin bağımlılık riskini artırır. Bu sebeple bağımlılık yapıcı maddelerden uzak durmak ve "bir kereden birşey olmaz" dememek gerekir.

Uyuşturucu madde kullanan kişiler tedavi olabilir. Özellikle tedavi ilkelerini yerine getiren kişilerde uyuşturucu maddeyi bırakma oranı çok yüksektir. Tedavi sadece kişinin uyuşturucu maddeyi bırakmasının yanında, sosyal yaşamına geri dönmesini ve yaşamını sağlıklı biçimde sürdürebilmesini de içerir. Bu ise uyuşturucu maddesiz yaşam tarzının inşa edilmesi ile mümkün olmaktadır. Kişinin tedavi olma motivasyonu ve tedaviye uyumu çok önemlidir. Kullanıcılar arasında “bu hastalığın bir tedavisi olmadığı” yolunda bir kanı yerleşmiştir. Halbuki, bu yanlış bir kanıdır. İsteklilik ve kararlılık tedaviyi mümkün kılmaktadır.

Uyuşturucu madde kullanan kişiler Aile Hekimlerine danışabilir; aile hekimlerinden kendilerini bilgilendirmesini, yönlendirmesini isteyebilirler. Tedavi hizmeti için Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ayaktan Tedavi Merkezi, İl Sağlık Müdürlüğümüze bağlı diğer hastanelerde bulunan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Poliklinikleri ile Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne başvurabilirler. Ayrıca uyuşturucu bağımlılığı konusunda danışmanlık hizmeti almak isteyen kişiler Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı'nı arayabilirler. ALO 191 sabit hatlardan ücretsiz aranabilmekte ve 7 gün 24 saat hizmet vermektedir.

“Uyuşturucu bağımlılığından korunmanın en iyi yolu hiç başlamamaktır." 

ALO-191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı